De CPR norm EN50575 verplicht per 1 juli 2017 het gebruik van CPR-gecertificeerde kabels. Fabrikanten werkten de afgelopen jaren met man en macht aan het voldoen van de nieuwe norm. De eerste kabelfabrikanten starten in maart met het leveren van CPR-gecertificeerde kabels.

Europese regelgeving

De CPR-gecertificeerde kabelproducten voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving voor het brandgedrag van kabels. Na een overgangsperiode van een jaar verplicht de CPR norm EN 50575 per 1 juli 2017 het gebruik van CPR-gecertificeerde kabels voor permanente installaties in bouwwerken. De introductie en levering gaan geleidelijk om per 1 juli volledig te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Kabelfabrikanten starten in maart met de levering van bepaalde producten met brandklasse Eca voor bouwwerken met een laag brandrisico.

Meeste slachtoffers brand in gebouwen

Negentig procent van de slachtoffers van brand bevinden zich in gebouwen. De EU-lidstaten bedachten daarom veiligheidseisen waaraan een bouwwerk moet voldoen. CPR zorgt voor toegevoegde waarde en transparantie in de markt en verhoogt de veiligheid.

De nieuwe regelgeving omvat:

A. Een geharmoniseerde beoordeling en classificatie van de prestaties van kabelproducten wat betreft het brandgedrag.

B. Nieuwe, zwaardere en uitgebreide testmethoden en certificering door erkende instanties (Notified Bodies) met betrekking tot de classificatie van het brandgedrag van kabel.

C. De invoering van CPR Euroclasses in de nationale regelgeving (in Nederland via NEN 8012).

D. Nieuwe verplichtingen voor distributeurs en importeurs.

E. Markttoezicht georganiseerd door nationale autoriteiten om de verkoop en installatie van niet-conforme producten te voorkomen en verkeerd gebruik van kabels in verschillende toepassingen te vermijden.

F. Een juridisch middel om oneerlijk gedrag te vervolgen en niet-conforme producten te weren met behulp van de EC-blacklist.

NEN 8012

Voor Nederland zijn de Europese CPR-eisen vertaald in de nieuwe NEN 8012, die de NTA 8012 richtlijn vervangt. CPR maakt voor kabels onderscheid in zeven Euroklassen (Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca en Fca) en drie aanvullende klassen voor rook (s), brandende vallende deeltjes (d) en zuurgraad (a). In NEN 8012 is het aantal brandclassificaties beperkt tot vier: -Laag (Eca) -Middelgroot (Dca-s3, d2, a3) -Groot (Cca- s1, d1, a1) -Zeer groot brandrisico (B2ca- s1, d1, a1)